Hitta din dammsugarpåse med endast två enkla steg!
Hem  >  Konsumentkontakt  >  Om Swirl®
Riskfaktorer med husdamm

Riskfaktorer med husdamm

Inte så ofarligt som du tror

Irriterande, otrevligt och ohälsosamt – i alla hem finns det damm.

Många människor inser inte att dammpartiklar består av miljarders partiklar och att den största delen är fina dammpartiklar. Dessa små dammkorn är inte alls bra för din hälsa. De innehåller pollen, kvalster, bakterier och mögelsporer. De fina dammpartiklarna kan ta sig djupt in i dina lungor vilket kan irritera andningen. Människor utan allergier kan också ha problem med detta. Titta på vår film eller läs denna information om hur du skyddar dig från damm.


Varför kan fina dammpartiklar vara skadligt för hälsan?Fina dammpartiklar består bland annat av pollen, kvalster, bakterier och mögelsporer. Ju mindre dammet är, ju farligare för hälsan.

Fina dammpartiklar påverkar inte bara människor med allergier, det kan också ge andningsproblem hos människor som inte har allergi. Det är särskilt farligt för bebisar, små barn och de med allergier. Allt eftersom barnet växer kan lungvävnaden skadas.När du har dammsugit hemma förutsätter du att det blir rent. Men få människor känner till att fina dammpartiklar som dammsugs upp sedan släpps ut igen när du tömmer dammsugaren. Vilket dammsugarsystem skyddar dig bäst ifrån detta?


Vi på Swirl® bad två testinstitut att mäta luftföroreningen vid tömning av en dammsugare. Testet utfördes på utvalda modeller med och utan dammsugarpåsar. Här är resultatet:

Dammsugare utan påsar avger fler små dammpartiklar vid tömning och rengöring än modeller med dammsugarpåsar. Experter kunde mäta upp till tio gånger högre koncentration av fina dammpartiklar i luften än när dammsugare med påsar användes.

Tre gånger så mycket ohälsosamma bakterier, mögelsporer och kvalster mättes i luften vid tömning av dammsugare utan påsar.

När du gör dig av med damm från en dammsugarpåse från Swirl® har du mindre kontakt med fina dammpartiklar, bakterier, allergener och mögelsporer. Det blir också mindre jobb eftersom dammsamlarens kapacitet i dammsugare utan påsar är väldigt låg och du måste tömma och rengöra den minst åtta gånger så ofta.Vad kan jag göra för att skydda min hälsa?

Minska kontakten med damm så mycket som möjligt och hålla hemmet rent. Om du dammsuger regelbundet kan du hålla de fina dammpartiklarna på låg nivå.

En dammsugare med påse har fördelen att den håller kvar allergena fina dammpartiklar i påsen vilket innebär att när du byter ut påsen så kan den inte orsaka mer skada.

Med dammsugarpåsar från Swirl® kan bästa resultat uppnås:

Anti-allergen-filtrering:

Det fina filtreringslagret håller inte bara kvar vanligt husdamm i påsen, det håller även kvar allergiframkallande fina dammpartiklar som pollen, mögelsporer, kvalster och bakterier i påsen.

Hygienisk tömning:

Dammsugarpåsarna har en dammförslutningsbricka. Med hjälp av den kan du göra dig av med påsen utan att så mycket damm eller smuts släpps ut. Dammet ligger kvar där det ska vara, i påsen.

Mindre arbete:

När du gör dig av med damm från en dammsugarpåse från Swirl® har du mindre kontakt med fina dammpartiklar, bakterier, allergener och mögelsporer. Det blir också mindre jobb eftersom dammsamlarens kapacitet i dammsugare utan påsar är väldigt låg och du måste tömma och rengöra den minst åtta gånger så ofta.

Husdamm, enkelt förklarat
5 tips för ett rent hem

5 tips för ett rent och hälsosamt hem

Minska på fina dammpartiklar.

Under matlagning utsöndras de mesta av de fina dammpartiklarna från fläkten. Pollenskydd på dina fönster förhindrar att damm kommer in i huset.

Intelligent ventilation.

Om du lämnar fönstren vidöppna i tio minuter blir det mindre damm och matos i ditt hem än om du lämnar fönstren på glänt under längre perioder.

Öka fuktigheten.

Damm sprids långsammare när luften inte är så torr. Om du har växter och skålar med vatten nära elementen blir luften inte så torr.

Minska på saker som samlar damm.

Prydnadssaker, tunga mattor och gardiner drar till sig damm. Om du inte vill ta bort dessa saker måste du damma av och rengöra dem regelbundet.

Städa på rätt sätt.

Dammsug mer effektivt och hälsosamt med dammsugare med partikelfilter och Swirl®s dammsugarpåsar. Det är även bra att dammsuga först och sedan damma av. Annars lägger sig damm från golvet på andra ytor igen.

Mer information

Hur hög är nivån av fina dammpartiklar som vi utsätts för varje gång vi gör oss av med damm som vi redan har dammsugit upp eller när vi rengör våra dammsugare?

Denna fråga ställdes i två studier utförda av SGS Institut Fresenius och DMT GmbH & Co. KG för Swirl®. Experterna testade damm- och bakterieföroreningen med olika typer av dammsugare, med och utan dammsugarpåsar.

DMT-resultatet visar att dammföroreningen vid tömning och rengöring av dammsugare utan påsar är över fem gånger högre än för dammsugare med påsar. 20 minuter efter att dammet tagits bort var föroreningen fortfarande tre gånger högre. När en dammsugare utan påse tömdes kunde specialisterna från DMT uppmäta ett tio gånger högre maxvärde av fina dammpartiklar. Under en kort period kunde man se att över 800 mikrogram fina dammpartiklar per kubikmeter släpptes ut i luften. Det motsvarar 16 gånger mer än de europeiska gränserna för fina dammpartiklar per kubikmeter luft (50 mikrogram per dag) och överskrider värdena under rusningstid på Stuttgarts mest trafikerade gata: Vid Neckartor uppmättes runt 146 mikrogram per kubikmeter.

Enligt SGS Institut Fresenius har dammsugare utan påsar lägre kapacitet i dammsamlaren och behöver därför tömmas och rengöras minst åtta gånger så ofta vilket innebär att användaren oftare utsätts för dammförorening. SGS Institut Fresenius mätte även mögel- och bakteriedensitet i dammsugare och kom fram till följande resultat: Den mikrobiologiska föroreningen i dammsugare och filter går helt att mäta i dammsugare utan påsar.

Enligt DMT är koncentrationen av bakterier och mögel i luften vid tömning av en dammsugare utan påse till och med tre gånger högre än när du använder en dammsugarpåse. Kvalster hittades tre och en halv gånger så ofta.